Thursday, January 24, 2013

Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting

Lin ada seorang member kat Muscat ni, namanya Hafizah sangat pandai buat kek. Apa yang dia buat, mesti menjadi dan sedap sangat. Dia pun rajin sangat baking ni. Jadi, disebabkan Lin tak pandai sangat baking, maka Lin pun belajarla buat kek dengan dia.. Kami ada dalam 2 orang lagi ibu-ibu kat Muscat ni yang dari Petronas buat group untuk belajar masak-masak ni. Alhamdulillah, Lin dapat juga ilmu memasak kat Muscat ni. Terima kasih sangat Hafizah dengan ilmu yang diberikan, moga bertambah berkat dan dimurahkan rezeki.
Jom tengok resepi kat bawah ni

Resepi kami refer dari www.joyofbaking.com

Red Velvet Cake:
2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons (15 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, at room temperature
1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
2 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (240 ml) buttermilk - lin tukar kepada yogurt
2 tablespoons liquid red food coloring
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon baking soda


Cream Cheese Frosting:
1 - 8 ounce (227 grams) cream cheese, room temperature
1 - 8 ounce (227 grams) tub of Mascarpone cheese, room temperature - lin just pakai cream cheese
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (115 grams) confectioners' (icing or powdered) sugar, sifted
1 1/2 (360 ml) cups cold heavy whipping cream (double cream) (35-40% butterfat)

Read more: http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCake.html#ixzz2KxKpLm4O

Peralatan baking

tepung, cocoa powder dan baking soda yang telah diayak

Tadaa... inilah hasilnya

Masa untuk makan

Lihatlah layer tu..



No comments:

Post a Comment