Friday, July 22, 2011

Projek Car Porch

Alhamdulillah, tahun ni rezeki bonus hubby lebih sket.. Jadi kami pun plan nak gunakan duit tu sebaik mungkin. Jadi setelah dibuat budget, maka adalah peruntukan untuk rumah tahun ni. Jadi kami plan nak wat lantai porch dan juga landscape. Sbb nyer, sejak masuk rumah baru ni, dah setahun la kiranya, porch tu hanya bersimen asal dari pemaju je.. Laman pun hanya padang rumput jer tanpa sebatang pokok landscape pun..

Adam pun dah besar, dan selalu berkaki ayam di porch kereta sbb malas nak pakai kasut, jadi mmg porch la kami dahulukan.. So asalnya porch macam ni..
















Pastu selepas diketuk, disimen dan dipasang tiles,
Dalam masa yg sama, minta company autogate conceal wiring bawah tiles untuk autogate. Kami pilih Autogate brand Jackpro setelah survey dan bertanya2 rakan kat forum autogate yg baik. Pastu kat bawah ni gambar hasil selepas dipasang pebbles.. sangat cantik, kemas dan berkilat.. Bawah matahari lagi berkilat. Mudah dijaga dan bila pijak sejuk sangat mcm kat swimming pool. Sangat puas hati. Mesti nak tau sapa kontraktor kan.. Nama yang buat porch ni uncle chin. Dah tua dah, dalam 60++ dah umur. Tapi dia mmg pakar pebbles.. Dia buat kemas, rapat sangat batu nya.. Sampai x nampak simen. Lepas buat porch ni ramai jiran tanya sbb puji hasil yang kemas.. Diorg ingat epoxy pebbles yang mahal tu tp sebenarnya guna pebbles biasa campur simen jer.. Lepas uncle basuh ngan asid dan sapu ngan superseal mmg berkilat giler.. Thanks a lot uncle sbb buat porch kami cantik sangat... Projek landscape laman, dah siap nanti lin citer key..

14 comments:

  1. Cantik nyer...letak pokok bunga2 dan buah lagi cantik tu. ^_^

    ReplyDelete
  2. tgk gamba pon da kemas gile pebbles tu...niat pon nk wat cmtu gak kt porch,tp lain thn la kot..heheh..nnt aku cr ko ble aku nk wat porch utk mintak no uncle tuhh yehh..heheh

    ReplyDelete
  3. amazing holiday,
    thanks ya.. mmg ada plan nak letak pokok pasu besar-besar kat porch tu..

    ReplyDelete
  4. amin,
    no hal.. kalau ko dah ready, bleh contact aku.. aku mmg recommend uncle ni.. baik sangat..

    ReplyDelete
  5. hurmm,,lmbt lg la nmpknye..br brangan2..kne simpan duit utk wat anak dlu..heheh

    ReplyDelete
  6. wah cantik lah mek....bila lah aku dpt bertandang kt umah ko nie...rindu gila kt ko...byk benda nk story...hehehe

    ReplyDelete
  7. amin, slow2 key, ada la rezeki x lama lagi tu..

    ReplyDelete
  8. mek, rindu gak kat ko.. ko datang jerla umah aku, bukan nyer jauh sgt dari umah kakak ko.. ko pun dah bleh drive kan.. bleh aku merasa dok sebelah ko memandu.. hehe..

    ReplyDelete
  9. wah cantiknye..kat kajang ke bangi umah lin ni..xsaba nk dtg tgk baby hihi..

    ReplyDelete
  10. ooo..lawa btul.. bulih bg contact number x uncle chin tu lin?

    ReplyDelete
  11. Salam..akak berminat nak dptkan no.ctractor tu..boleh ke? anis_464@yahoo.com.my
    fb: ummie anisa hashim

    ReplyDelete
  12. Kak tim.. umah lin alamat kajang, tp dlm geran bandar baru bangi. Location betul2 sebelah seksyen 7 bangi..

    ReplyDelete
  13. Din dan kak anis,
    Sorry late reply, lin baru lepas bersalin dan baru habis pantang ni.. Ok, dah check ngan hubby. Nama uncle tu Uncle Chee, No tel: 016-2959369.. Harap dapat membantu..

    ReplyDelete
  14. salam,berapa habis utk sume sekali?

    ReplyDelete